Home»Airtraq bereidt je voor op elke moeilijke intubatie

Airtraq bereidt je voor op elke moeilijke intubatie

Vooruitgang in het luchtwegmanagement

Videolaryngoscopie (VLS) is een enorme technische vooruitgang in het luchtwegmanagement en is voor het eerst ontwikkeld in de 21ste eeuw. Vóór de ontwikkeling van VLS werd gebruikt gemaakt van standaard laryngoscopen met Macintosh en/of Miller bladen voor endotracheale intubatie. Deze techniek wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gehanteerd. Het gebruik van VLS wordt aangewezen om morbiditeit en anesthesie gerelateerde mortaliteit zoveel mogelijk te voorkomen.

Het voordeel van videolaryngoscopie

Er zijn verschillende manieren om een endotracheale sonde correct en veilig tussen de stembanden te plaatsen. Men kan ervoor kiezen om te intuberen onder direct zicht, via een directe laryngoscoop of via een videolaryngoscoop. Een videolaryngoscoop is intuïtief en praktisch. De weergave van de stembanden via het videobeeld zorgt ervoor dat het medisch personeel de endotracheale intubatie op een relatief gemakkelijke wijze kan uitvoeren. Videolaryngoscopie biedt een meerwaarde voor zowel ervaren als minder ervaren medisch personeel. Het gebruik hiervan verhoogt de kans op succesvolle endotracheale intubatie aanzienlijk en vermindert het aantal post-intubatie complicaties*.

Airtraq als videolaryngoscoop

Airtraq is een hulpmiddel voor eenmalig gebruik. Het is een videolaryngoscoop die de epiglottis weergeeft zonder enige afwijking in de normale positie van de keelholte of de tracheale assen. De lens van het display geeft een direct zicht op de epiglottis, de stembanden en de omliggende structuren zodat de endotracheale sonde tussen de stembanden ingebracht kan worden. Airtraq biedt de mogelijkheid om het videobeeld over te brengen naar een externe drager zoals een monitor, smartphone of tablet. Dit zorgt ervoor dat het videobeeld gedeeld kan worden met anderen, waardoor Airtraq als educatief medium ingezet kan worden.

Het gebruik van Airtraq

In tegenstelling tot standaard laryngoscopie, waarbij het laryngoscoopblad zijdelings in de mond wordt ingebracht, wordt Airtraq in de middenlijn van de mond ingebracht en over het midden van de tong geleid. Dankzij de lichtbron die geïntegreerd is in het Airtraq systeem, wordt een visueel beeld van een reeks prisma’s en spiegels overgebracht van de lens op het distale punt van het lemmet naar de monitor. Bovendien is het lemmet van Airtraq voorzien van een geleidingskanaal om het plaatsen van de endotracheale sonde mogelijk te maken. Airtraq vergemakkelijkt moeilijke intubatie en biedt meer voordelen dan conventionele laryngoscopie, bij zowel voorspelbare als onvoorspelbare moeilijke intubaties.

 

Wenst u meer informatie?

Bron: *Airtraq vs Macintosh in difficult airways, Anaesthesia, 2008, 63, pages 182–188. Maharaj CH et Al. Univ. Of Ireland, Galway